
Het vier in balans-model
Visie
ICT biedt heel wat kansen om zelfstandig informatie te raadplegen. Dit platform biedt ons ook heel wat mogelijkheden om onder andere via communiceren met anderen de informatie te verwerken tot bruikbare bouwstenen voor het oplossen van concrete contextgebonden problemen. Hier kunnen we ICT dus zien als een hefboom om onderwijsdoelstellingen te realiseren.
Het is een uitdaging voor elk schoolteam om de leeromgeving dermate te organiseren dat de leerlingen de nodige vaardigheden ontwikkelen om zelfgestuurd problemen aan te pakken. Het gebruik van ICT is hierbij (onderwijs)ondersteunend. Dat de leerlingen zelfsturend, zij het met de nodige begeleiding, hun leerproces kunnen uittekenen, is een belangrijke meerwaarde van de interactieve multimedia.
Zelfsturing, interactief samenwerken, probleemoplossende vaardigheden ... komen meestal niet spontaan tot ontwikkeling. Ervaring leert ons dat ze moeten worden aangeleerd en geoefend. Dit veronderstelt een geschikte aanpak en een doordachte organisatie van de leeromgeving.
Deskundigheid
De leerkrachten kunnen werken met ICT, maar het kan natuurlijk beter. Een aantal leerkrachten die het al jaren gewoon zijn om met krijtbord te werken, vinden het moeilijker om met een digibord te werken. Ze weten soms niet wat ze moeten aantikken of tikken het verkeerde aan. De leerkrachten hebben het nog niet helemaal onder de knie. Dit moet verbeteren volgens de directrice. De leerkrachten hebben al eens een bijscholing gevolgd over het digibord en hebben ondertussen de de basis al beet. Het werken met computers gaat ook al vlotter.
Andere punten:
- Hanteren van het digibord.
- Hanteren van de notebook 10 software.
- Binnenhalen van mail en schoolbetrokken berichten doorsturen via mail.
- Opstellen van powerpointvoorstellingen.
- Invullen van het computerrapport.
- Hulp bieden aan leerkrachten bij computerproblemen.
Inhoud en toepassing
De leerkrachten kunnen gebruik maken van verschillende software zoals internet, Word, PowerPoint,..
Infrastructuur
- Iedere klas van het eerste leerjaar tot het zesde leerjaar heeft een digibord. Dit komt bij mijn stageschool vooral van pas bij het gebruik van werkboeken. De leerkrachten kunnen de oefeningen klassikaal aan het digibord verbeteren. Ze kunnen ook op een makkelijke manier filmpjes tonen zodat heel de klas het ziet. Karrewiet is op maandag dagelijkse kost. Dan kijken beide leerjaren van het derde naar Karrewiet op het digibord.
- In de klas zijn er geen computers aanwezig waardoor werken op de computer moeilijker wordt. In klassen waar Zedenleer plaatsvindt, kan je wel gebruik maken van 6 computers.
- Geluidsinstallatie en beamer zijn ook aanwezig in iedere klas. Het geluid is aan de beamer gekoppeld.
Maak jouw eigen website met JouwWeb